Terugkeerbeleid wordt nóg strenger

Theo Francken (N-VA), de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie, wil dat het terugkeerbeleid voor mensen zonder papieren nóg strenger wordt. Daarvoor wil hij volgend jaar al honderd extra plaatsen in de gesloten asielcentra. “Dat betekent dat we per jaar duizend mensen extra kunnen verwijderen”, vertelt hij.

Op dit moment zijn er nog te weinig plaatsen in de gesloten asielcentra van de Dienst Vreemdelingenzaken. Daardoor moet de politie opgepakte illegalen vaak weer laten gaan, omdat er gewoonweg geen plaats is. “Hij krijgt dan wel een bevel om het grondgebied te verlaten. Maar dat gebeurt soms drie tot vier keer, terwijl het eigenlijk niets oplost.”, vertelt Francken.

Centra nog uitbreiden

De extra plaatsen moeten daar verandering in brengen. En de komende vijf jaar wil hij dat nog meer uitbreiden. “Nederland heeft zo’n tweeduizend plaatsen in gesloten centra. Ons land heeft er minder dan zeshonderd. Er zit nog rek op om dat uit te breiden.

Minderjarigen

Francken wil het ook opnieuw mogelijk maken dat gezinnen met minderjarige kinderen zonder papieren naar het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel kunnen. Sinds 2008 gebeurt dat niet langer, nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ons land daarvoor meermaals had veroordeeld. “Die kinderen moeten nu ook niet in het gesloten centrum zelf, maar in aangepaste units op het domein, en dat voor een zo kort mogelijke periode.”