Ebola-alarm in Brussels ziekenhuis

Gisterenavond is er in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel een Belg in quarantaine geplaatst. De persoon vertoonde symptomen van het ebolavirus en werd door zeer goed beschermde hulpverleners naar het ziekenhuis vervoerd. Daar werd meteen de procedure gevolgd: de spoedafdeling werd afgesloten en de persoon werd onderzocht. Uiteindelijk bleek het niet om ebola te gaan, bevestigde de spoedarts van het Sint-Pietersziekenhuis. Wat de man dan wel zou hebben, is niet duidelijk.

Volgens de hoofdverpleger van de spoedafdeling was het al snel duidelijk dat de patiënt niet besmet zou zijn met ebola. "De persoon is ook niet op reis geweest naar een land binnen het risicogebied," vertelt hij. "De patiënt had koorts en werd behandeld als een mogelijk ebolageval. Toen het duidelijk was dat het om een vals alarm ging, werd de spoedafdeling weer geopend."

Het is niet de eerste keer dat er in het ziekenhuis een mogelijk ebolageval werd gesignaleerd. Eind augustus werd een medewerker van Artsen Zonder Grenzen opgenomen die in West-Afrika de ziekte ging bestrijden. Ook toen ging het om een vals alarm.

Het Sint-Pietersziekenhuis is de enige kliniek in België met meerdere quarantainekamers. Naar eigen zeggen is het ziekenhuis sinds de SARS-epidemie van midden jaren 2000 voldoende voorbereid op besmettelijke ziektes.