De Block stijgt boven andere ministers uit

Van alle Vlaamse ministers en staatssecretarissen in de regering-Michel I hebben Nederlandstaligen veruit het meeste vertrouwen in Maggie De Block. Dat blijkt uit De Grote Peiling die VTM NIEUWS samen met RTL TVi en Le Soir bij 1244 Belgen liet uitvoeren door onderzoeksbureau Ipsos. 81 % denkt dat de liberale minister haar taak tot een goed einde zal brengen. De tweede populairste Vlaamse politicus in de regering is Kris Peeters: in hem gelooft 74 % van de Nederlandstaligen. Op enige afstand volgt dan Alexander De Croo, met 56 %

Opvallend is dat De Croo ook zijn tegenstanders kent: 34 % van de Nederlandstaligen ziet hem niet als een goede minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post. Enkel Pieter De Crem krijgt als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel minder vertrouwen: 45 % van de Nederlandstaligen steunt hem niet.

Dat de N-VA-ministers en –staatssecretarissen hun sporen nog moeten verdienen, komt in deze peiling ook naar boven. Zij zijn relatief onervaren en ook onbekend bij het publiek. Zo heeft maar liefst 62 % van de bevraagden nog niet van Elke Sleurs, de kersverse staatssecretaris voor onder andere Armoedebestrijding, gehoord. Ook Johan Van Overtveldt, Steven Vandeput en Theo Francken zijn voor meer dan de helft van de Nederlandstaligen nog onbekend. De bekendste N-VA’er in de regering is vicepremier Jan Jambon: 42 % van de Nederlandstaligen denkt dat hij een goede minister van Binnenlandse Zaken zal zijn.

 

 

Deze peiling bij 1244 respondenten vormt een representatieve steekproef van de Belgen van 18 jaar en ouder. De interviews vonden plaats tussen 10 en 12 oktober 2014 via het Ipsos On Line Panel. De maximale foutenmarge op de gehele steekproef bedraagt +-2.8.