Peeters best scorende vicepremier

Van alle vicepremiers in de regering-Michel I hebben de Belgen het meeste vertrouwen in Kris Peeters. Onderzoeksbureau Ipsos vroeg in opdracht van VTM NIEUWS, RTL TVi en Le Soir aan 1244 Belgen of ze denken dat de vicepremiers hun taak goed zullen uitvoeren. 63 % van de Belgen denkt dus dat Peeters een goede vicepremier en minister van Werk, Economische Zaken en Consumentenzaken zal zijn.

Slechtste leerling is Jan Jambon, vicepremier voor N-VA en minister van Binnenlandse Zaken. Maar 31 % van de Belgen heeft vertrouwen in hem en voor maar liefst 36 % van de Belgen is Jambon een nobele onbekende. Open Vld’er Alexander De Croo (vicepremier en minister van onder andere Ontwikkelingssamenwerking) is net geslaagd: 51 % van de Belgen heeft vertrouwen in hem.

De enige Waalse vicepremier, Didier Reynders, scoort iets beter: 58 % van de Belgen ziet in hem een goede minister van Buitenlandse Zaken. Opvallend is dat hij bij Nederlandstaligen en Franstaligen ongeveer even goed scoort. Bij de Vlaamse vicepremiers is dat anders.

Uit onderstaande grafiek blijkt duidelijk de immense populariteit van Kris Peeters bij de Nederlandstaligen. Bij Franstaligen scoort hij net geen 50 % Voor Alexander De Croo zijn de verschillen tussen Nederlandstaligen en Franstaligen kleiner. En in Jambon als minister hebben Franstaligen amper vertrouwen: maar 16 % denkt dat hij zijn taak tot een goed einde zal brengen. En nog een opvallende vaststelling: Jambon is bij Franstaligen bijna even onbekend als bij Nederlandstaligen. Over de taalgrens had 40 % van de bevraagden nog nooit van de N-VA’er gehoord.

Deze peiling bij 1244 respondenten vormt een representatieve steekproef van de Belgen van 18 jaar en ouder. De interviews vonden plaats tussen 10 en 12 oktober 2014 via het Ipsos On Line Panel. De maximale foutenmarge op de gehele steekproef bedraagt +-2.8.