De Wever mag N-VA-voorzitter blijven

Bart De Wever is kandidaat voor een nieuw mandaat als voorzitter van de N-VA. Hij vroeg en kreeg daarvoor vanmiddag toelating van N-VA-partijraad. "De partij zit wederom in een transitiefase, en heeft nood aan stabiliteit om die verandering te voltooien", luidt het bij De Wever.

De Wever is al sinds 2004, ruim tien jaar dus, voorzitter van de N-VA en is nu aan zijn derde termijn bezig. Eigenlijk kan een voorzitter bij N-VA slechts twee termijnen na elkaar doen. De Wever kreeg in 2011 al een uitzondering op die regel en wil nu nog eens hetzelfde doen om de partij "in rustiger vaarwater" te leiden. 

Omdat hij als Antwerps burgemeester op handelsmissie naar China vertrokken is, kon De Wever de partijraad vandaag niet bijwonen. Hij schreef daarom een brief aan de partijraadsleden. 

"We mogen onze mensen niet opbranden voor ze de kans hebben gehad zich te bewijzen. Daarom stel ik mij opnieuw kandidaat voor het voorzitterschap. Om de partij nog een termijn te leiden, tot we in rustiger vaarwater zijn beland en de partij zich heeft aangepast", klinkt het bij De Wever.

De partijraad keurde de uitzondering goed. 91 leden van de partijraad stemden voor, tien tegen. Daarmee wordt De Wever officieel kandidaat-voorzitter. 

Kandidaturen voor het N-VA-voorzitterschap kunnen nog tot 15 oktober ingediend worden. Vanaf maandag 3 november kunnen de N-VA-leden per brief of elektronisch stemmen. De uitslag van de eerste stemronde is op 15 november bekend.