CdH hekelt "te Vlaamse regering"

Ook cdH heeft felle kritiek op de samenstelling van de regering Michel, waar de Vlamingen volgens de partij met alle sleutelposten gaan lopen. Ook PS reageerde al in dezelfde zin.

"De nieuwe regering telt zeven Franstaligen en elf Nederlandstaligen", hekelt cdH. Bovendien heeft N-VA met Binnenlandse Zaken en Defensie enkele strategische posities in handen, oordeelt de partij. "Jan Jambon heeft als minister van Binnenlandse Zaken zeggenschap over het gebruik van talen, de dotaties van de politiezones of, symbolischer, de organisatie van de nationale feestdag."

MR moest volgens cdH een veto slikken tegen Denis Ducarme als minister van Defensie, omdat die als 'te Franstalig' wordt beschouwd. Ook het compromis om eerste minister Charles Michel te laten meetellen voor het quotum aan Franstalige ministers wordt MR aangewreven.

cdH werpt de regeringspartijen tot slot ook de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de regering voor de voeten. "De samenstelling van de regering is tekenend voor het project dat ze uitdraagt: onevenwichtig, zonder visie en onder de knoet van N-VA."

Ook ontslagnemende premier Elio Di Rupo van de PS was niet te spreken over de nieuwe regering. Hij vindt dat N-VA te veel macht krijgt in de regering Michel.