Tijdschrift Klasse niet langer op papier

De tijdschriften Klasse, Klasse voor Ouders, Maks! en Yeti houden, althans in hun papieren vorm, op te bestaan. Dat is een gevolg van de besparingen door de Vlaamse regering.

Klasse voor Ouders en Klasse voor Leraren vormden het communicatiekanaal van de Vlaamse overheid met beide groepen. Daarnaast was er ook Maks! voor het secundair onderwijs en Yeti voor het basisonderwijs. De makers verliezen na de recente besparingsronde van de Vlaamse regering 1,84 miljoen euro, of de helft van hun werkingsbudget. Volgens hen is het daardoor niet meer mogelijk om bladen op papier uit te geven. Op 1 januari verdwijnen de publicaties.

"We hebben de voorbije weken vruchteloos geprobeerd om tot een ernstig overleg te komen. Zonder resultaat", klinkt het bij de redactie. "Dat verwondert ons vooral omdat deze besparing op langere termijn geen besparing is. Zo is bijvoorbeeld één brief aan alle leraren duurder dan de druk en verzending van één Klasse voor Leraren."

Onderwijsminister Hilde Crevits had donderdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement nog laten verstaan dat zij wel een toekomst zag voor de papieren magazines. Ze opperde om Klasse voor leraren zes keer digitaal en vier keer op papier te laten verschijnen. "Een papieren versie is zeker aan het begin van het schooljaar belangrijk, en zo zijn er nog een paar momenten. Klasse voor ouders zou ook op die manier kunnen, deels op papier, deels digitaal."

Volgens hoofdredacteur Pieter Lesaffer is er met het huidige budget echter geen andere mogelijkheid dan de papieren Klasse's te schrappen. De bladen genereren 500.000 euro aan advertentie-inkomsten per jaar, en ook die inkomsten vallen dus weg. De redactie denkt nu na over digitale toekomstmogelijkheden. "Of dat in de vorm van een digitaal magazine of enkel in de vorm van een website is, moet nog worden uitgeklaard", zegt Lesaffer.

Bij Klasse werken momenteel 35 mensen, die ook instaan voor de leraren- en leerlingenkaart. Zij blijven voorlopig allemaal aan het werk, geeft Lesaffer aan.