Wie zijn de Waalse ministers?

Na de Vlaamse partijen heeft nu ook de MR bekendgemaakt wie welke ministerpost krijgt. In totaal levert de enige Franstalige partij in de regering zeven ministers, waaronder de premier. Hoewel het niet om politieke nieuwkomers gaat, zijn er onder hen veel gezichten die onbekend zijn voor het Vlaamse publiek. Een korte voorstelling van onze nieuwe Waalse bestuurders, lijkt dan ook niet overbodig.

Charles Michel: eerste minister

De huidige partijvoorzitter begon zijn carrière voornamelijk als 'zoon van'. Zijn vader Louis Michel was namelijk jarenlang één van de kopstukken van de Franstalige liberalen. Zo was hij MR-voorzitter, minister van Buitenlandse Zaken en Europees Commissaris voor ons land. Hoewel het schijnbaar moeilijk was voor zoon Charles om uit de schaduw van zijn vader te treden, maakte hij een pijlsnelle politieke carrière. Op zijn achttiende zetelde hij in de provincieraad, op zijn vierentwintigste was hij al Waals minister. Later werd hij ook federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking.

In 2011 won hij de voorzittersverkiezingen van oude rot Daniel Bacquelaine en zette als jonge voorzitter de vernieuwing van zijn partij in. Nu deed hij wat niemand voor de verkiezingen had durven denken: hij ging als enige Franstalige partij de regering in, samen met de in Wallonië verguisde N-VA. Wel leverde dit hem het premierschap op en zes ministerposten.

Didier Reynders: minister van Buitenlandse Zaken en Europese aangelegenheden

Reynders beschikt over veruit het meeste federale ervaring binnen de MR-ploeg. Hij zetelt al sinds 1992 in de Kamer, tot 1999 als Volksvertegenwoordiger, erna als minister. Twaalf jaar lang was Reynders minister van Financiën, daarna nam hij het departement Buitenlandse Zaken op zich. Van 2007 tot 2011 was hij bovendien partijvoorzitter. Hij behoort duidelijk niet tot het kamp-Michel maar blijft wel een van de liberale kopstukken in het Zuiden van ons land, waar men niet om heen kan.

Willy Borsus: minister van Landbouw, Sociale Integratie, Zelfstandigen, KMO's en Middenstand

In tegenstelling tot Reynders is Willy Borsus als MR-vice-voorzitter een vertrouweling van Michel. Hij was de liberale oppositieleider in het Waals parlement en stelde zich kandidaat voor het Waalse minister-presidentschap. Hij is al tien jaar actief in dit parlement en dat van de Franste Gemeenschap. Daarnaast is hij ook burgemeester van het Naamse Somme-Leuze sinds 1995. Borsus zat de afgelopen weken vaak mee aan de onderhandelingstafel. Hij krijgt niet de grote portefeuilles, maar eerder veel verschillende kleine.

Daniel Bacquelaine: minister van Pensioenen

Net als Reynders is Bacquelaine al jarenlang één van de boegbeelden van de Franstalige liberalen. Al 25 jaar lang is hij fractieleider van de MR in de Kamer. Als arts zou hij hebben geaasd op het departement Volksgezondheid, maar kon niet opboksen tegen De Block. In plaats daarvan krijgt hij het belangrijke ministerie van Pensioenen toegewezen.
Sinds 1992 is Bacquelaine burgemeester van het Ardense Chaudfontaine. In 2011 streed hij met Charles Michel tevergeefs om het voorzitterschap.

Hervé Jamar: minister van Begroting en Nationale Loterij

Jamar is geen totale onbekende in de Wetstraat. Zeven jaar geleden was hij nog minister voor Modernisering van de Financiën en de Strijd tegen de Fiscale Fraude. Jamar liet zich opmerken met de invoering van de digitale belastingaangifte, de strijd tegen de fraude in phoneshops en nachtwinkels en het bestrijden van BTW-carrousels. Nu wordt hij verantwoordelijk voor Begroting en de Nationale Loterij.
Bij de jongste regionale verkiezingen, in 2014, werd hij de populairste politicus in zijn kiesomschrijving, met 15.221 voorkeurstemmen. Hervé Jamar behoort tot de Renaissance-groep in de partij, rond Charles Michel en Willy Borsus. Hij is ook lid van B Plus, de vereniging die ijvert voor de eenheid van België.

Jacqueline Galant: minister van Mobiliteit, waaronder NMBS

Net als haar voorzitter kreeg Galant de politiek ook met de paplepel mee. Haar vader was namelijk jarenlang burgemeester van Jurbise en vanaf haar 27ste mocht ook zij de sjerp dragen. Tot drie keer toe won Galant de absolute meerderheid in haar gemeente.
In 2003 deed ze haar intrede in de Kamer, waar ze zich specialiseert in de dossiers naturalisatie, migratie en veiligheid. Als minister zal ze zich op een totaal ander domein werpen. Het is nu aan Galant om de nodige hervormingen in de NMBS door te voeren.

Marie-Christine Marghem: minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling

Marghem is de derde vrouwelijke minister die Michel I telt. Ze is de eerste met een MCC-verleden die in een regering zetelt. Marghem begon haar carrière bij de christendemocratische PSC maar volgde voormalig voorzitter Gerard Deprez toen die de partij verliet. Hij stichtte het Mouvement des Citoyens pour le Changement dat een meer liberale koers wou varen. In 1999 smolt de partij samen met de MR. 
Sinds 2003 zetelt Marghem in de Kamer, waar ze als justitiespecialiste regelmatig minister Turtelboom het vuur aan de schenen legde. Nu zal ze zich op Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling toespitsen. Op lokaal vlak geldt Marghem als één van de sterke figuren in Doornik.