De accenten van het akkoord in één blik

Het regeerakkoord van Michel I telt 147 pagina’s, niet weinig voor wie het vlug even wil doorploegen. Daarom kan een wordcloud handig zijn. In één opslag krijg je de belangrijkste woorden uit het akkoord te zien. En natuurlijk ook welke domeinen dan weer weinig aandacht krijgen. Een aantal aspecten op een rijtje.

Opvallend: het woord ‘sociale’ neemt een prominente plaats in de wordcloud. En dat terwijl de linkse oppositiepartijen elke kans grijpen om het asociale karakter van de regering te benadrukken. Het gaat nog een stap verder, want ook ‘overleg’ blijkt heel vaak voor te komen.

Aan de andere kant zien we het woordje ‘gezondheidszorg’ in een kleine lettergrootte opduiken, terwijl ‘werk’ en 'ondernemingen' dan wel weer voorop lijken te staan in de plannen van deze centrumrechtse regering.

Een ander domein waar de laatste tijd veel over te doen is, maar weinig in het akkoord voorkomt: Energie. En dat terwijl een stroomtekort dreigt bij een strenge winter.

Trekt deze regering de geldbuidel de komende vijf jaar open, zal het met andere woorden investeren? Afgaande op de wordcloud zal dat miniem zijn, het woord komt amper voor in de tekst.

En wat met die veelbesproken pensioenhervorming? Een grote discussie, maar in de wordcloud is het maar een klein woordje, weggemoffeld aan de onderkant van de woordenmassa.