Wordt dit de regering Michel I?

Met het afronden van het regeerakkoord en de aanduiding van Charles Michel als eerste minister, is de regeringsvorming zo goed als rond. Toch begint nu een nieuwe dynamiek: het verdelen van de ministerpostjes.

De nieuwe ploeg zou bestaan uit veertien ministers, inclusief de premier en vier staatssecretarissen.  De Franstalige liberalen van MR doen de beste zaak. Zij halen alle Franstalige posten (6) binnen én leveren de premier. MR is de enige partij aan Waalse kant in deze regering, maar de grondwet stelt dat er evenveel Franstalige als Vlaamse ministers moeten zijn.

De namen die bij MR circuleren zijn Didier Reynders, Olivier Chastel, Christine Defraigne, Willy Borsus en Marie-Christine Marghem.

N-VA kan waarschijnlijk rekenen op drie ministerposten en twee staatssecretarissen. Met Johan Van Overtveldt en Jan Jambon circuleren twee grote namen van de partij. Daarnaast worden ook Zuhal Demir, Steven Vandeput, Elke Sleurs en Theo Francken genoemd.

Dan zijn er nog CD&V en Open Vld, die zouden elk twee ministers mogen leveren en een staatssecretaris. Bij CD&V vallen de namen van Kris Peeters, Koen Geens en Pieter De Crem. Voor Open Vld gaat het over Alexander De Croo en Maggie De Block.