Dag 3 in het grote terorrismeproces

Dag drie in het grootste terrorismeproces ooit in ons land is vanochtend van start gegaan in Antwerpen. De 46 beklaagden staan terecht voor het lidmaatschap van de terroristische groepering Sharia4Belgium en voor het ronselen van moslimstrijders voor de jihad in Syrië.

Op de eerste procesdagen vorige week kreeg het openbaar ministerie het woord, nu is het de beurt aan de burgerlijke partijen. Daarna pleit de verdediging.

Van de negen beklaagden die in het land zijn, zijn momenteel de aangehouden Fouad Belkacem en Hakim E., Jejoen Bontinck, Michaël Delefortrie, Walid L. en Mohamed E.Y aanwezig. De andere beklaagden worden vertegenwoordigd door hun advocaat in afwachting van hun eventuele komst naar de rechtbank.

Burgerlijke partijen

Dimitri Bontinck, vader van beklaagde Jejoen Bontinck, vraagt als burgerlijke partij op het terrorismeproces rond Sharia4Belgium een provisionele schadevergoeding van één euro. "Hier staat een vader die zijn ergste nachtmerrie werkelijkheid zag worden. Hij is gekraakt geweest en heeft morele schade geleden", stelde zijn advocaat Xavier Potvin. De advocaat pleitte dat Dimitri Bontinck zijn zoon een zo goed mogelijke opvoeding heeft gegeven. Toen Jejoen verliefd werd op een Marokkaans meisje integreerde hij zich in de moslimcultuur en belandde hij bij Sharia4Belgium. "Mijn cliënt voelde hoe hij stilaan de controle over zijn zoon kwijtraakte en is verschillende keren naar het hoofdkwartier van Sharia4Belgium om er met Fouad Belkacem te spreken," stelde meester Potvin. Toch kon Dimitri niet beletten dat zijn zoon verder radicaliseerde en uiteindelijk naar Syrië vertrok.

De moeder van Zacharia I., die eveneens naar Syrië vertrok, deed afstand van haar burgerlijkepartijstelling. Wat haar betreft is de Belgische staat verantwoordelijk, omdat die niets ondernam toen zij aan de alarmbel trok. Maar aangezien de staat hier niet terechtstaat, deed ze dus afstand. De moeder van Brian De Mulder, die nog steeds in Syrië strijdt, heeft zich wel burgerlijke partij gesteld.

Ook de politiezone Brussel-West eist een schadevergoeding, omwille van onrust in Sint-Jans-Molenbeek na een nikab-incident. Na de burgerlijke partijen is het nu de beurt aan de verdediging. De advocaten van Fouad Belkacem krijgen als eersten het woord.

Verdediging

Meester Ann Wellens, advocate van Faoud Belkacem, begint haar verdediging. Volgens haar is Sharia4Belgium geen terroristische groepering. "Bijgevolg kan Belkacem dus ook niet vervolgd worden voor het leiden van een terroristische organisatie," aldus Wellens.

 

De correctionele rechtbank besliste om het aandeel van Hakim E. (22) af te splitsen van de rest van het terrorismedossier rond Sharia4Belgium. Hij had in Syrië een granaatscherf in het hoofd gekregen en kampt daardoor met fysieke en psychische problemen. Zijn advocaten, meesters Walter Damen en Abderrahim Lahlali, hadden een verzoekschrift neergelegd met de vraag om hun cliënt in observatie te stellen om na te gaan of hij toerekeningsvatbaar is met het oog op zijn verdere berechting. Er loopt momenteel ook nog een onderzoek naar Hakim E. wegens terroristische gijzeling en moord, feiten die hij in Syrië gepleegd zou hebben en waarvoor hij zich later misschien nog voor het hof van assisen zal moeten verantwoorden.

Herlees dag 1 & 2 van het terrorismeproces.