Federale regering is geboren

Na een marathononderhandeling van bijna 30 uur, hebben we een federale regering. De onderhandelaars hebben een akkoord bereikt over zowel de begroting als ARCO. Eerder beslisten ze al over de wettelijke pensioenleeftijd en de werkloosheidsuitkering. Even voor 19 uur kondigden coformateurs Kris Peeters en Charles Michel het akkoord aan. “Het is een solide akkoord met een sterke politieke wil op sociaal-economisch vlak. Het zal het mogelijk maken de komende jaren meer jobs te creëren.”

Woensdag komen de partijen opnieuw samen om de teksten te overlopen. De komende uren en dagen wordt ook beslist over de verdeling van de ministerposten. Wat wel zeker is, is dat Charles Michel premier wordt van de nieuwe regering. “Alle partners hebben voorgesteld dat ik de verantwoordelijkheid van eerste minister zou uitoefenen”, zei Michel. 

Inhoud van akkoord

Over de inhoud van het akkoord werd niet veel prijsgegeven.

Wel mikken de centrumrechtse partijen op een begrotingsevenwicht in 2018. CD&V-voorzitter Wouter Beke benadrukte de structurele hervormingen in het akkoord en het feit dat er een duidelijk perspectief aan de mensen wordt geboden. Gwendolyn Rutten (Open Vld) stelde dat de inspanningen vooral aan de uitgavenzijde gebeuren. "U zal aangenaam verrast zijn", stelde Rutten. Haar N-VA-collega Bart De Wever was concreter. Er worden voor acht miljard euro uitgaven geschrapt en de belastingen zullen in totaal met 400 miljoen euro dalen. Volgens Jan Jambon (N-VA) wordt er in 2015 en 2016 3,6 miljard euro in de competitiviteit van de ondernemingen gepompt. De Wever liet ook horen dat de aandeelhouders van Arco 40 procent van de waarde van hun aandelen zullen terugkrijgen. De N-VA-voorzitter benadrukte dat de volgende bewindsploeg een "unieke regering" wordt met drie Vlaamse partijen en één Franstalige partij. "Dit is nog nooit gezien." Verschillende onderhandelaars verklaarden ook dat het zogenaamde artikel 195 uit de Grondwet niet op tafel heeft gelegen. De Wever zelf zei het institutionele status quo te  hebben aanvaard, temeer omdat de coalitiepartners geen twee derde meerderheid hebben en er geen meerderheid aan Franstalige kant is. Jambon schoof die discussie vooruit naar het einde van de legislatuur.

Bekijk ook:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op

Bekijk meer video's van vtmnieuws op

Bekijk meer video's van vtmnieuws op