Michel I: maatregelen die u zal voelen

Nu de onderhandelaars van de Zweedse coalitie eindelijk een groot akkoord hebben, staat de regering Michel I echt in de stijgers. Maar wat betekent dat voor de burgers in dit land? De belangrijkste beslissingen die de nieuwe regering zal nemen op een rijtje.

-       Indexsprong

De onderhandelaars van N-VA, CD&V, Open Vld en MR zijn het eens over een eenmalige indexsprong. Deze maatregel, zeer tegen de zin van de vakbonden, moet voor meer concurrentiekracht bij de bedrijven zorgen, doordat zij de lonen van hun werknemers niet automatisch zien stijgen.

Er komen wel sociale correcties op de maatregel. Zo zullen de laagste lonen en uitkeringen geen indexsprong maken.  Bovendien blijft het systeem van de automatische loonindexering behouden.

-       Pensioenhervorming

Naast de indexsprong zijn de vier onderhandelende partijen het ook eens over een grote pensioenhervorming. Daarbij zal de pensioenleeftijd op termijn voor iedereen stijgen naar 67 jaar. Deze optrekking gebeurt wel geleidelijk. Zo blijft de huidige leeftijd van 65 jaar tot 2025.

Vanaf 2025 wordt de pensioenleeftijd opgetrokken tot 66 en vanaf 2030 kan iedereen pas op pensioen op zijn 67. Vervroegd pensioen wordt pas mogelijk vanaf 63 jaar. Ook in deze maatregel voorziet de nieuwe regering overgangsmaatregelen. Als je 58 bent in 2016, moet je maximum twee jaar extra werken. Wie 59 is in hetzelfde jaar, krijgt er maximum één jaar bij.

Voor CD&V is deze pensioenhervorming er één met “een menselijk gelaat.” Naast de hervorming op zich, zullen voortaan alle gepensioneerden onbeperkt mogen bijverdienen.

Meer over de nieuwe pensioenhervorming.

-       Arbeidsmarktbeleid

Hoewel N-VA vragende partij was, komt er geen beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkering. Wel zal aan werklozen gevraagd worden om twee halve dagen per week gemeenschapsdienst uit te voeren.

Studenten die tijdens hun studies werken, zullen meer mogen verdienen dan nu het geval is en ook in de horeca wordt de beperking op het aantal overuren opgetrokken. Er zullen dus meer overuren geklopt mogen worden in de horecasector.

Meer over het nieuwe arbeidsmarktbeleid.

-       Rijbewijs met punten

Het ziet er naar uit dat de nieuwe federale regering ook het rijbewijs zal hervormen. Zo krijgen we een rijbewijs dat punten waard is. Afhankelijk van de overtreding krijgt een autobestuurder één tot vier strafpunten. Wie de bovengrens bereikt, verliest drie maanden zijn rijbewijs en moet ook op cursus. De bovengrens bedraagt afhankelijk van de ervaring 6 of 8 punten.

Meer over het nieuwe rijbewijs op punten.