Koerden dringen EU-parlement binnen

Een vijftigtal Koerdische demonstranten is dinsdagochtend de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel binnengedrongen, zo is vernomen bij het Europees Parlement. De betogers eisen dat Europa meer steun biedt aan de Koerden in de strijd tegen Islamitische Staat. Voor het Altiero Spinelli-gebouw van het Europees Parlement vond dinsdagochtend een demonstratie van een 200-tal Koerden plaats. Ze rukten op naar de ingang van het gebouw en een vijftigtal betogers wist zich een weg naar binnen te banen.

Volgens Marjory Van Den Broeke van de persdienst van het Europees Parlement hebben bij de actie twee politieagenten en twee veiligheidsagenten klappen gekregen en is er schade aangericht aan het parlementsgebouw. "Naar aanleiding van de acties in verschillende Europese steden hadden we aan de Brusselse politie versterking gevraagd om het gebouw te beveiligen", zegt Van Den Broeke. "Uiteindelijk stonden hier een achttal politiemensen, wat onvoldoende is gebleken om de actievoerders tegen te houden toen die het gebouw probeerden binnen te dringen."

De Koerdische betogers eisten een onderhoud met de leiding van het Europees Parlement. Voorzitter Martin Schulz ontvangt momenteel een delegatie. Ook verscheidene andere Europarlementsleden spraken intussen met de demonstranten. Omstreeks 12.00 uur was de situatie in het gebouw rustig, aldus nog de persverantwoordelijke. De Brusselse politie was nog niet bereikbaar voor enige commentaar. Intussen is wel een politiecordon opgetrokken voor de ingang van het gebouw.

Maandag vonden in verscheidene Europese steden al Koerdische manifestaties plaats om meer aandacht te vragen voor het lot van hun gemeenschap in Syrië en Irak. Ook het gebouw van het Nederlandse parlement in Den Haag werd bestormd, maar daar raakten betogers niet in de beveiligde zone. De Koerdische demonstranten eisten een onderhoud met de leiders van het Europees Parlement. Ze spraken intussen reeds met onder meer de sociaaldemocratische fractieleider Gianni Pitella en Gabi Zimmer van de uiterst linkse fractie GUE. Intussen is voor het gebouw een politiecordon opgetrokken.