Formatie gaat door; pensioen op 67

De federale onderhandelaars hebben een akkoord over de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Dat heeft VTM NIEUWS-journalist Jan Demeulemeester vernomen. De onderhandelaars zitten al sinds gisterenmiddag onafgebroken samen en willen ook doorgaan tot ze een definitief en allesomvattend akkoord hebben. Vooral fiscaliteit zorgt nog voor problemen.

Het pakket pensioenmaatregelen waarover de partners van de Zweedse coalitie akkoord zijn, houdt in dat de pensioenleeftijd op termijn verhoogt naar 67 jaar. Een eerste verhoging naar 66 komt er tegen 2025, vijf jaar later volgt een tweede verhoging naar 67. Vervroegd pensioen wordt pas mogelijk vanaf 63 jaar. Het pensioenpakket voorziet wel in overgangsmaatregelen.

Doorgaan tot de finish

De onderhandelaars van de Zweedse coalitie zitten al sinds gisterenmiddag 14u30 samen in de Wetstraat om een definitief akkoord samen te stellen. Het zag er lange tijd naar uit dat zo’n akkoord vandaag niet meer uit de bus zou komen, maar nu is te horen dat ze toch zullen doorgaan tot de finish.

Vannacht is veel tijd gespendeerd aan het hoofdstuk fiscaliteit. Daarover staan vooral CD&V en Open Vld tegenover elkaar. Over dat thema is vooralsnog geen akkoord bereikt, maar de onderhandelaars willen toch doorduwen om vandaag nog een definitief akkoord te bereiken.

Lange nacht onderhandelen

De onderhandelaars zitten intussen al meer dan 24 uur samen in de Kamer. VTM NIEUWS-journalist Jan Demeulemeester hield heel de nacht lang de wacht en zag de onderhandelingen evolueren.

Update 7u:

Update 9u:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op

Update 10u30:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op