Recordstijging voor verkoop woningen

De notarissen hebben afgelopen maand dertien procent meer vastgoedacties verleden dan in september vorig jaar. Nooit eerder was die stijging zo groot. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS in handen heeft gekregen. Het record heeft alles te maken met de hervorming van de woonbonus.

De hervorming van de woonbonus werd opgenomen in het Vlaamse regeerakkoord. Begin volgend jaar zal er een nieuwe, maar minder gunstige regeling komen. “Maar daarnaast speelt ook de historisch lage rentevoet een rol”, vertelt Bart Van Opstal van de Belgische Federatie van Notarissen.

Overgangsregeling

De nieuwe woonbonus geldt vanaf 1 januari volgend jaar. Om van de oude te genieten zou je tegen dan al een handtekening van de notaris moeten hebben. “Dat gaat voor problemen zorgen”, vertelt Vlaams parlementslid Katrien Partyka (CD&V). “Want een koppel kan in september al een huis hebben gekocht, maar door een tegenslag pas in 2015 de verkoopakte tekenen en de oude woonbonus mislopen.”

Volgens De Standaard zouden experts van CD&V en Open Vld daarom vandaag aan minister van Financiën Turtelboom (Open Vld) vragen om een soort overgangsregeling te krijgen. Daarbij zou dan niet worden gekeken naar de datum waarop de notaris zijn handtekening zet, maar wel die waarop de bank een lening toestaat.