Pistolen van politie dreigen te blokkeren

De federale politie roept de pistolen van zesduizend agenten terug. “Ze moeten allemaal gecontroleerd en hersteld worden, nadat één van de pistolen tijdens een schietoefening plots blokkeerde”, vertelt de politie aan verschillende kranten.

Het gaat om pistolen van het type MNP9, gemaakt door het Amerikaanse Smith&Wesson. In 2010 bestelde de federale politie achtduizend exemplaren, waarvan er zesduizend werden verdeeld onder de agenten. De overige tweeduizend liggen in een reservestock. Totale kostprijs van de aankoop: 4,35 miljoen euro.

Productiefout

“Enige tijd geleden blokkeerde één van de wapens tijdens een schietoefening”, vertelt woordvoerster van de federale politie. “Het zou gaan om een productiefout, die de fabrikant erkent.”

Politievakbond Sypol noemt het voorval “een fiasco”. Bovendien loopt er nog steeds een gerechtelijk onderzoek naar vermoedens van corruptie bij de aankoop van de wapens.

"Niet baan op zonder pistool"

 “De Amerikaanse fabrikant heeft ons reserveonderdelen opgestuurd en straks zullen we alle pistolen controleren en waar nodig remediëren”, vertelt Hollevoet. “Dankzij de tweeduizend wapens in stock kunnen we de reparaties zo inplannen dat niemand de baan op moet zonder pistool.”