Sterke toename van drugs in het verkeer

De politierechters in ons land zien een sterke toename van het aantal mensen dat onder invloed van drugs achter het stuur kruipt. Politierechter Peter D’Hondt spreekt zelfs van “een spectaculaire stijging.” Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Vorig jaar zijn 36.859 bestuurders veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol of drugs. De cijfers opsplitsten kan niet, maar volgens de rechters zelf gaat het wel almaar meer over drugs.

Een duidelijke oorzaak is er niet. “Na de invoering van de speekseltest heeft de politie ongetwijfeld meer controles uitgevoerd”, vertelt de Leuvense politierechter Kathleen Stinckens. “Maar dat is volgens Brugse collega Meyns niet de enige oorzaak. “Mensen grijpen tegenwoordig ook veel meer naar roesmiddelen. Ik heb al veel bestuurders voor mij zien staan die aan de amfetamines zaten. En dat zijn heus niet alleen maar jongeren die terugkomen van de discotheek. Evenzeer gaat het om havenarbeiders, handelsreizigers of zelfs kaderleden van grote bedrijven.”