40 procent kans dat ebola België bereikt

Uit een studie van de Northeastern University in Boston blijkt dat er 40% kans is dat het ebolavirus tegen eind oktober België bereikt. Volgens het onderzoek zullen vliegtuigpassagiers het virus onbewust Europa binnenloodsen. De wetenschappers berekenden via verspreidingspatronen en met een analyse van het luchtvaartverkeer hoe snel de ebola-epidemie zich over de wereld kan verspreiden.

In Frankrijk geldt het hoogste risico, volgens de studie bestaat er 75% kans dat het ebolavirus zich daar manifesteert. De zwaarst getroffen landen, Guinee, Sierra Leone en Liberia, hebben veel Franssprekende inwoners en drukke reisroutes naar Frankrijk. Voor Groot-Brittannië is er 50% kans dat het ebolavirus het land wordt binnengebracht via Heathrow, één van de grootste luchthavens ter wereld. .

Volgens de laatste stand zijn nu zeker 7.492 mensen besmet geraakt met het virus, en zijn er 3.439 mensen overleden. Om de uitbraak te bestrijden, gaan de Verenigde Naties helikopters, voertuigen en motoren inzetten in de hard getroffen Afrikaanse landen. De VN wil haast maken met de aanpak van de ebola-uitbraak.

Ebola Info Graphic Sept 2014