Evenepoel "te ziek" voor corruptieproces

In het corruptieproces rond de Regie der Gebouwen is voormalig directeur-generaal Hans Evenepoel te ziek om terecht te staan. Dat vertelt zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. “Mijn cliënt kan het dossier niet meer lezen en kan mij dus niet meer vertellen hoe ik hem moet verdedigen”, klinkt het.

De 74-jarige Evenepoel is een van de twaalf ambtenaren die zich samen met 35 aannemers en 24 bedrijven moeten verantwoorden. Het proces gaat over een systeem waarbij aannemers ambtenaren omkochten om overheidsopdrachten in de wacht te slepen.

Volgens het parket had Evenepoel niet rechtstreeks aan het systeem meegewerkt, maar was hij er wel van op de hoogte en zou hij niet hebben opgetreden. Hij zou zelf voordelen in natura hebben genoten, zoals gratis werken aan zijn woningen.

Begin 2006 vloog de toenmalig directeur een tijdlang achter de tralies. “Sindsdien is hij viermaal geopereerd en heeft hij beginnende alzheimer”, zegt meester van Steenbrugge. “Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens eist dat iemand fysiek in staat moet zijn om terecht te staan. Dat is niet het geval voor mijn cliënt.”

Volgens het parket kan de rechtbank de strafvordering niet onontvankelijk verklaren omdat een verdachte ziek zou zijn. “De betrokkene kan zich laten vertegenwoordigen door een advocaat of verstek laten gaan”, zegt substituut-procureur des Konings Olivier Coene.