Proces rond Regie der Gebouwen van start

Voor de correctionele rechtbank van Brussel start vandaag een gigantisch corruptieproces rond de Regie der Gebouwen. Maar liefst zeventig topambtenaren van de Regie, aannemers en bedrijven staan er terecht. De ambtenaren lieten zich jarenlang omkopen voor de toekenning van contracten. In totaal gaat het om miljoenen corrupt geld.

De Regie der Gebouwen is de eigenaar van de meeste gebouwen en is ook verantwoordelijk voor de onderhoud ervan. Zeker tien jaar zou daarbij een systeem hebben bestaan, waarbij ‘bevriende’ aannemers opdrachten kregen toegewezen. In ruil kregen de ambtenaren cash geld of snoepreisjes cadeau.

‘Kleine’ contracten

In de praktijk ging het om contracten onder de 67.000 euro. Daarvoor moest geen openbare aanbesteding worden uitgeschreven, waardoor de corruptie al die tijd niet bekend raakte. Uiteindelijk waren het enkele benadeelde aannemers, die altijd naast de opdrachten grepen, die alles aan het licht brachten.

750.000 euro

Eén van de belangrijkste verdachten in de zaak is Raphaël Engels, destijds de verantwoordelijke van de Brusselse afdeling van de Regie en controleur van de werken aan het Brusselse Justitiepaleis. Hij kreeg minstens 750.000 euro cash of in andere voordelen. Ook Hans Evenepoel, voormalig directeur van de Regie, is erbij betrokken.

Verschillende processen

Het proces in Brussel gaat alleen over de Brusselse afdeling van de Regie. In Gent start binnen twee weken een proces met de beklaagden uit Oost-Vlaanderen. En ook in Leuven wil het parket tientallen mensen en bedrijven voor de rechter brengen.