Mechelen stemt vier wijzerplaten weg

Mechelen krijgt dan toch niet opnieuw een groot uurwerk aan de Sint-Romboutstoren. Een meerderheid van 54 procent heeft daar tegen gestemd tijdens een referendum. Dat heeft burgemeester Bart Somers zopas bekendgemaakt.

In totaal kwamen 5.974 inwoners stemmen, 2.667 stemden voor het uurwerk, 3.230 stemden tegen. Er waren ook 77 onthoudingen.

De vier grote wijzerplaten van de Sint-Romboutstoren werden honderd jaar geleden beschadigd door de beschietingen van de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het verleden was er al sprake om de wijzerplaten te restaureren, maar het kwam er nooit van.

De laatste jaren had een actiegroep er opnieuw werk van gemaakt. Ze verzamelden zelfs genoeg handtekeningen om er een referendum over te houden. Maar heel wat Mechelaars stelden zich vragen over de hoge kostprijs van de restauratie. De vier wijzerplaten zouden 600.000 euro gaan kosten, al beloofde de burgemeester wel dat de stad daar zelf weinig van zou moeten betalen.

Maar de Mechelaars raakten niet overtuigd. De wijzerplaten zijn weggestemd en de stad moet zich daar aan houden. Ze hadden namelijk aangegeven dat het referendum bindend zou zijn.