15.000 mensen mogen ponton niet over

De organisatie van de pontonbrug in Antwerpen is vandaag volledig in de soep gedraaid. Vanochtend werden ongeveer 2.000 bezoekers naar huis gestuurd omdat de bootjes die de brug op zijn plaats houden, moesten tanken. Klein detail: de groepen stonden op dat moment al meer dan een uur aan te schuiven. Na crisisberaad is ook beslist om twee groepen in de namiddag te schrappen: die van 17u30 en 18u. Ook morgen worden slots geschrapt. Alles samen mogen 15.000 mensen de brug niet over.

De wachttijden voor de pontonbrug liepen al snel op vanochtend. Nochtans krijgt elke bezoeker een tijdstip toegewezen, maar toch liep het mis. Het bezoek aan de brug liep enorme vertraging op en rond 12u30 werd de brug bovendien nog opgebroken. Daarop werden zo'n 2.000 wachtende bezoekers door de organisatie huiswaarts gestuurd. Veel van hen waren op dat moment al meer dan twee uur aan het wachten.

Politie bedaart gemoederen

Het lange wachten, het gebrek aan communicatie en de afgelaste wandeling zorgden bij heel wat bezoekers voor frustraties. Enkele tientallen mensen gingen verhaal halen aan het infokantoor aan het stadhuis op de Antwerpse Grote Markt. Zij werden door de politie tot bedaren gebracht. Volgens de stadsdiensten zullen de gedupeerden terugbetaald worden.

De problemen met de pontonbrug begonnen gisterenavond al, kort na de opening voor het grote publiek. Al van bij de eerste groepen die de tijdelijke herdeningsbrug over mochten, liepen de vertragingen op. Tegen de groepen die gepland waren voor 22u30, was de wachttijd al opgelopen tot meer dan anderhalf uur. Het zorgde er voor dat heel wat mensen onverrichter zake terugkeerden naar huis. Zij die wel bleven wachten bereikten pas twee uur later dan voorzien linkeroever.

In een eerste reactie zegt burgemeester Bart De Wever, die ook zelf met zijn gezin de brug wou oversteken, dat er ook deze middag twee groepen niet mogen oversteken. De groepen van 17u30 en 18u worden geschrapt. Ook zondag zullen er slots geschrapt worden. Om 11u en 11u30 en 20u en 20u30. De tickets worden terugbetaald.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op