Jihadi’s werkten op Brussels Airport

De veiligheidsdiensten hebben ontdekt dat de voorbije maanden zeker tien potentiële Syriëstrijders een job hadden in de bagage-afhandeling op de luchthaven van Zaventem. Sommigen waren zelfs in het bezit van een badge waarmee ze tot vlak bij de vliegtuigen mochten komen. Dat blijkt uit een undercoverreportage van de Franstalige zender RTBF. Een aantal onder hen zijn ook effectief naar Syrië vertrokken. Minstens één van hen werd na zijn terugkeer in Brussel aangehouden. Een vijftiental badges zijn intussen geblokkeerd omdat de betrokken werknemers niet meer voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.

“Na de analyse hebben we besloten dat een tiental van deze bedienden niet meer voldeden aan de veiligheidseisen”, klinkt het bij de luchthaven. “Daarop werd besloten hun badge in te trekken.”

De vraag is hoe die kandidaat-jihadisten tot op het tarmac van onze luchthavens geraken. “Het strafregister stuurt niet automatisch een alarmsignaal uit wanneer iemand voor een job op de luchthaven solliciteert”, zegt een veiligheidsverantwoordelijke in Het Nieuwsblad. “'Maar wij hebben onze les wel geleerd. Intussen is de waakzaamheid aanzienlijk verhoogd. We houden het doen en laten van het personeel in de gaten.”