Getuige van een misdrijf? Wat doe je?

Wat zou jij doen moest jij getuige zijn van een ontvoering, een diefstal of van een man die zijn vrouw enkele rake klappen verkoopt? Het zijn maar enkele van de tien scenario’s die zijn getest met een verborgen camera in het centrum van Brussel. 'Would you react', heet het. Een nieuwe campagne, waarin ook de politie tips geeft hoe je het best kan reageren.

In het eerste filmpje wordt een jonge vrouw op klaarlichte dag meegesleurd in een bestelwagen. Opvallend, niemand grijpt echt in. Eén jongen wil wel reageren, maar wordt tegengehouden door zijn vriendin. Iemand anders neemt foto’s van de wagen en een oudere vrouw belt de politie.

“Bel de politie”

“Als je een ontvoering ziet gebeuren, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat de je de nummerplaat van de auto noteert. Daarna moet je zo snel mogelijk de hulpdiensten bellen”, vertellen ze bij de politie.

“Reageer niet alleen”

In een tweede filmpje gaan twee jongens aan de haal met een fiets, pal voor een overvol terras. Eén man reageert en gaat de dieven achterna. “Dat doe je best niet”, is de raad van de politie. “Zeker niet als je alleen bent. In groep kan het wel, omdat de dieven dan mogelijk bang zullen zijn. Ook in dit geval verwittig je zo snel mogelijk de politie.”

In het derde filmpje deelt een man een vrouw enkele rake klappen uit. Dit werd een aantal keer opgenomen, en telkens werd er ook gereageerd. “Doordat de vrouw zo luid schreeuwde, trok ze van heel wat mensen de aandacht”, vertelt een psycholoog. “Het valt wel op dat een aantal mensen meteen in de clinch gaat met de man, terwijl anderen zich om de vrouw bekommeren.”