Bende verdacht van 43 schoolinbraken

Voor de strafrechtbank in Leuven is vandaag het proces begonnen van een dievenbende die verdacht wordt van 43 inbraken in scholen in voornamelijk Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Naast 24 effectieve diefstallen worden de zes verdachten ook gelinkt aan 19 inbraakpogingen in schoolgebouwen. Ze worden ook beschuldigd van bendevorming. De zaak is meteen uitgesteld naar de zitting van 7 januari 2015.

De zes pleegden de meeste feiten tussen mei en juni 2013. Ze hadden het vooral gemunt op beamers, laptops, fototoestellen en geld. De bende sloeg toe in scholen in Kortenberg, Kortenaken, Overijse, Dilbeek, Beersel, Liedekerke, Galmaarden, Wemmel, Ternat, Affligem, Merchtem, Grez-Doiceau, Herdersem, Zottegem, Geraardsbergen, Aalst en Erpe-Mere. Steeds braken ze enkele deuren in de schoolgebouwen open om op zoek te gaan naar buit.

Vijf van de zes beklaagden gaven verstek op de zitting. Er kwamen zich negen personen burgerlijke partij stellen namens de school waar ze werken. Die burgerlijke partijen hadden extra tijd nodig om hun dossier in te kijken en een gedetailleerde raming van de opgelopen schade te maken. De strafrechter ging hier op in en stelde de zaak uit naar de zitting van 7 januari.