"Voorlopig nog geen echte deflatie"

“Wanneer mensen wachten met het uitgeven van hun geld, is dat slecht nieuws voor de economie”, zegt VTM NIEUWS-expert Paul D’Hoore. “Maar zover zijn we nog lang niet.”

"Wanneer prijzen voor een lange periode zakken en blijven zakken”, legt D’Hoore uit. “Dat is nu nog niet het geval en hebben we ook nog nooit meegemaakt. Of mensen effectief hun aankopen gaan uitstellen, moet nog blijken.”

“Deflatie kan ontstaan wanneer de economie niet goed draait”, zegt D’Hoore. “Als de economie goed draait, kunnen prijzen stijgen doordat mensen toch hun aankopen doen. Nu de economie er heel wat minder voor staat, gaan bedrijven hun prijzen verlagen om nieuwe klanten aan te spreken en hun producten toch verkocht te krijgen.”

“ECB kan niets doen”

“De Europese Centrale Bank heeft één opdracht: Zorg ervoor dat er geen inflatie komt. Dat is nu niet het geval. De rente is al laag en de ECB kan geen inflatie gaan creëren.”

Onze lonen worden aangepast aan de inflatie, ook wanneer er deflatie optreedt. “Dat systeem geldt ook omgekeerd, maar het is nog nooit zover gekomen dat de lonen ook effectief verlagen.”