België lijdt aan deflatie

Voor het eerst sinds november 2009 is er in België deflatie. De inflatie is gedaald van 0,02 % in augustus naar -0,12 % in september. Deflatie wil zeggen dat eenzelfde product in de toekomst minder waard zal zijn.

Hoewel het Federaal Planbureau een stijging van de inflatie tot 0,18 % had aangekondigd, is de inflatie deze maand voor het eerst sinds november 2009 onder nul gezakt, tot -0,12 %. Deze feitelijke deflatie wil zeggen dat de prijzen van consumentenproducten dalen. Voor hetzelfde product betaal je nu meer dan over een jaar.

De negatieve inflatie is een gevolg van de dalende prijzen van onder meer energie, fruit en vliegtuigtickets. Vooral de energieprijzen zakten het afgelopen jaar sterk, met 7,73 %. De voedingprijs daalde met 1,07 %.

Wanneer we alleen naar de gezondheidsindex kijken, dus de consumentprijzen zonder energie, houdt de positieve inflatie wel stand. De inflatie zonder energie staat namelijk op 0,95 % en is dus wel duidelijk positief. Van een algemene deflatie, of algemene prijsdaling kan er dus moeilijk gesproken worden.