"Syriëstrijders naar heropvoedingskamp"

Jonge strijders die terugkeren uit Syrië moeten worden geplaatst in "opvoedingskampen waar de morele waarden van onze maatschappij opnieuw bijgebracht worden," zegt minister van Staat Armand De Decker (MR).

VN

De burgemeester van Ukkel en oud-voorzitter van de Senaat is net terug van New York, waar hij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verving op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Die stond onder meer in het teken van de strijd tegen terrorisme.

Terug naar huis

"De jongeren die van ginder terugkeren, die daar deelgenomen hebben aan een islamitische oorlog, die er vreselijke dingen gezien hebben en er misschien zelfs aan meegedaan hebben... Ik stel vast dat ze naar hier terugkeren, ondervraagd worden en vervolgens onder voorwaarden worden vrijgelaten. Ze mogen zonder meer naar mama en papa teruggaan. Dat is niet voldoende", zei De Decker maandag op Bel RTL.

Heropvoedingskamp

"Volgens mij", legde De Decker uit, "moeten ze in opvoedingskampen geplaatst worden waar morele waarden bijgebracht worden. Ze moeten de morele waarden van onze maatschappij opnieuw aanleren, iets dat ze niet spontaan zullen doen." Hen opsluiten in de gevangenis is geen goede oplossing voor deze "jonge jongens die de gangster zijn gaan spelen", vindt De Decker. Hij wil dat de jongens weer leren wat discipline is in gesloten morele heropvoedingskampen.