7500 op straat tegen onverdoofd slachten

Vanmiddag hebben 7.500 manifestanten in Brussel deelgenomen aan een mars tegen het onverdoofd slachten van dieren. Dat verklaart de politie, die meldt dat er geen incidenten plaatsvonden. De betoging ging uit van dierenrechtenorganisatie Gaia. Op basis van het dierenwelzijn eisen de manifestanten dat verdoving algemeen verplicht wordt, ook voor rituele slachtingen. Het onverdoofd doden van dieren stelt hen bloot aan "ernstig en verlengd lijden", aldus Gaia.

"De Belgische en Europese wetgeving in verband met het slachten van dieren eist, omwille van het dierenwelzijn, dat de dieren buiten bewustzijn moeten gebracht worden vooraleer te worden geslacht. De wetgever heeft echter een uitzondering ingevoerd voor rituele slachtingen volgens de joodse of moslimrituelen", zegt Ann De Greef, directrice van Gaia. "In Belgische slachthuizen worden dagelijks honderden dieren geslacht, zonder voorafgaande verdoving. Wij vragen aan de politici om de wet te wijzigen die tot op vandaag uitzonderingen toestaat voor religieuze slachtingen." 

"Wetenschappelijke studies tonen aan dat het lijden van elk dier bij de slachting zonder verdoving wordt vertienvoudigd. Dat is in 2014 absoluut onaanvaardbaar. Het kelen van dieren zonder verdoving, stelt hen bloot aan ernstig en verlengd lijden, dat in sommige gevallen tot 14 minuten kan duren. Die feiten gaan in tegen de wettelijke verplichting om 'elke vermijdbare pijn of lijden' te voorkomen op het ogenblik van de doding", aldus Ann De Greef.

Directe aanleiding voor de mars is het Offerfeest van de moslims, dit jaar op basis van de stand van de maan op zaterdag 4 oktober, tevens Werelddierendag.