Website Financiën lang onbeschikbaar

Door een technisch probleem tijdens een aangekondigd onderhoud waren de e-services van de FOD Financiën sinds vanochtend zeven uur niet beschikbaar. De onbeschikbaarheid was aangekondigd tot 12 uur, maar is door een "technisch probleem tijdens het onderhoud" eerst verlengd tot 15 uur en daarna tot 17 uur. Uitendelijk waren de problemen tegen 17.15 uur opgelost.

Het euvel zorgt voor tandengeknars bij boekhouders en fiscalisten. Dinsdag 30 september is de deadline voor het indienen van de aangifte voor de vennootschapsbelasting. "Het onderhoud werd een week geleden aangekondigd. Daardoor zouden de e-services van 7 tot 12 uur niet bereikbaar zijn", aldus Xavier Schraepen, ondervoorzitter van het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF). "Het verlengen van de onbereikbaarheid is niet leuk vinden veel van mijn collega's. Veel boekhoudkantoren hebben personeel ingeschakeld om zaterdag door te werken".

Schraepen wijst erop dat de aangifte dit jaar voor het eerst volledig elektronisch verloopt. "Dan mag je verwachten dat het systeem werkt, los van een datum zo kort bij de deadline, temeer Financiën een nultolerantie hanteert voor deadlines".

De woordvoerder van Financiën kon niet bereikt worden. Op de website laat Financiën weten dat de deadline van dinsdag 30 september van toepassing blijft op BizTax en Intervat-VatRefund.