Dossier Strijd tegen IS

Belgische F-16's gaan vechten tegen IS

Het parlement heeft de deelname van Belgische F-16’s aan de oorlog tegen de Islamitische Staat in Irak goedgekeurd. Na een uitgebreid debat stemden 114 parlementsleden voor. Er waren 10 onthoudingen en 2 parlementsleden stemden tegen.

Nog voor de stemming gebeurd was, waren de zes F-16's die klaarstonden op de luchtmachtbasis in Florennes al opgestegen. Vanavond maken ze een tussenlanding in Griekenland, om morgen door te vliegen richting Jordanië. Van waaruit ze luchtaanvallen zullen uitvoeren op doelwitten van Islamitische Staat in Irak.

Geen aanvallen in Syrië

De deelname van Belgische F-16's kon rekenen op een brede steun in het Belgische parlement. Met 114 ja-stemmers werd de resolutie die de deelname bepaalt, met een stevige meerderheid goedgekeurd. Tien parlementsleden onthielden zich en 2 stemden tegen.

De resolutie die goedgekeurd werd, keurt de Belgische militaire deelname aan de strijd tegen de Islamitische Staat goed voor een periode van één maand. Bovendien mogen de Belgische F-16's alleen opereren boven Irak, niet boven Syrië. 

Ook Denemarken en Groot-Brittannië in coalitie

Net als in België, keurden vandaag ook de parlementen van Denemarken en Groot-BrittannIë hun respectievelijke deelname aan de coalitie tegen de Islamitische Staat goed. Denemarken stuurt net als België F-16 gevechtsvliegtuigen naar de regio om luchtaanvallen uit te voeren op de Islamitische Staat. Ook Groot-Brittannië zal militaire steun bieden aan de internationale coalitie die door de Verenigde Staten geleid wordt.

De resolutie die het Belgische parlement heeft goedgekeurd:

Resolutie deelname België aan strijd tegen IS by ombeletm