Kotstudent kost dit jaar 12.000 euro

Een kotstudent zonder studiebeurs kost dit academiejaar gemiddeld 12.008 euro, leefkosten inbegrepen. Dat heeft het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (Cebud) van de hogeschool Thomas More berekend. Een stijging van het inschrijvingsgeld naar bijvoorbeeld 1.000 euro zou de totale factuur 3,2 procent hoger maken.

Thomas More berekende dat een kotstudent zonder beurs 1.321 euro aan directe studiekosten (onder meer inschrijvingsgeld, cursussen en computer) kost. Daarbij komt nog 4.347 euro aan indirecte kosten (onder meer vervoer en huisvesting) en 6.340 euro aan leefkosten (voeding, kleding, enzovoort). Een pendelstudent zonder beurs kost gemiddeld 7.598 euro.

Als het inschrijvingsgeld van 620 naar 1.000 euro zou stijgen, betekent dat op de totale kostprijs van een kotstudent een impact van 3,2 procent. Voor een pendelstudent zou de kostprijs met 5 procent stijgen. "Nemen we puur de studiekost in rekening, dan is de stijging wel aanzienlijk", zegt Esther Geboers van Cebud. Voor een pendelstudent zouden de pure studiekosten een kwart hoger liggen.

Plannen om het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs te verhogen, stuiten op veel protest in de onderwijswereld. Er wordt nog over het exacte bedrag gediscussieerd, maar de Vlaamse regering maakte al duidelijk dat het niet meer dan 1.000 euro zal zijn. Cebud berekende overigens dat het inschrijvingsgeld voor niet-beursstudenten de voorbije zes jaar al met 15 procent is gestegen.