"F-16's staan klaar om op te stijgen"

De Kamer stemt straks over de deelname van Belgische F-16’s aan de luchtaanvallen tegen de Islamitische Staat in Irak. Daarover bestaat een brede consensus. Van zodra de Kamer haar toestemming heeft gegeven, zullen de gevechtsvliegtuigen klaargemaakt worden om op te stijgen.

“Het is heel erg waarschijnlijk dat de Kamer zijn toestemming geeft voor de deelname van de F-16’s aan de bombardementen tegen IS”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jan Demeulemeester in Brussel. “Maar niet iedereen stemt voor. Zo zal de partij Groen zicht onthouden. Zij zijn niet per definitie tegen, maar missen een diplomatiek spoor.”

"Piloten zitten klaar”

Zodra de stemming gebeurd is, zullen de F-16’s zeer snel vertrekken. “De piloten zitten als het ware klaar in hun vliegtuigen. Het duurt naar verluidt één uur om de gevechtsvliegtuigen dan definitief klaar te maken. Omdat er verkozen wordt om niet in het donker te vliegen, is de kans echter groter dat de F-16’s pas morgenochtend zullen vertrekken.”

“Indien de Kamer de deelname van F-16’s aan de luchtaanvallen tegen de Islamitische Staat goedkeurt, neemt België dus deel aan een oorlog. Dat zorgt voor kritiek. Actievoerders zullen zich vanmiddag wenden tot minister van Defensie Pieter De Crem om hun gerieven kenbaar te maken.”