Gifmoord: moeder krijgt 18 jaar cel

Het hof van assisen heeft Petra Vandenbussche (39) veroordeeld tot 18 jaar opsluiting voor de gifmoord op haar zoontje Aron Dedier (9). De vrouw uit Eernegem diende het slachtoffer op 15 mei 2011 het verboden insecticide Malathion toe. Het openbaar ministerie had 21 jaar cel geëist.

Zondagnamiddag 15 mei 2011 mengde Vandenbussche de Malathion in het glas limonade van haar zoontje. Aron werd korte tijd later doodziek naar het ziekenhuis van Torhout gebracht. Uiteindelijk overleed hij op 3 juni in het UZ Gent aan de gevolgen van de vergiftiging. Pas vier maanden later ging zijn moeder na een test met de leugendetector door de knieën.

De gerechtspsychiaters stelden vast dat Petra Vandenbussche lijdt aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Dat betekent dat de vrouw haar zoontje bewust ziek maakte om zelf aandacht te krijgen. Ze had Aron al meerdere keren verkeerde medicijnen toegediend, waardoor hij dan in het ziekenhuis was beland. Het hof en de jury oordeelden dat ze bij de laatste vergiftiging wel degelijk de bedoeling had om het jongetje te doden.

Verzachtende omstandigheden

Anderzijds werd ook rekening gehouden met heel wat verzachtende omstandigheden. In de motivatie werd onder andere verwezen naar het blanco strafblad en de beperkte intellectuele capaciteiten van de beschuldigde. Ook de zeer zware gezinslast die op haar schouders rustte zagen het hof en de jury als een verzachtende omstandigheid.

Bovendien kende de vrouw drie langdurige, maar ongelukkige relaties. "In haar jeugdjaren is de beschuldigde ook niet in een warm gezin opgevoed, ze kende haar moeder en vader niet." Ten slotte werd nog het relatief gunstige psychiatrisch verslag aangehaald.

Correcte straf

Meester Johan Platteau, advocaat van Petra Vandenbussche, kijkt met gemende gevoelens terug op het proces. "Ik ben natuurlijk een beetje ontgoocheld over de volgens mij foute beslissing over de schuldvraag. Langs de andere kant is 18 jaar voor een misdrijf waar levenslang op staat uiteindelijk een menselijke straf."

De burgerlijke partijen kunnen leven met het arrest. "Met betrekking tot het opzet om te doden heeft de jury ons standpunt gevolgd", aldus meester Koen Dermaut, raadsman van de vader van het slachtoffer. "18 jaar is uiteindelijk ook een correcte straf."