Gifmoord: levenslang of 20 jaar

“Volgens de verdediging had de moeder die hier terechtstaat niet de bedoeling haar zoon te doden”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck in Brugge op het proces over de gifmoord op de 9-jarige zoon van de beklaagde moeder.

“Personen die het lijden aan het syndroom van Munchausen by proxy dat de moeder heeft, hebben nooit de bedoeling hun zoon te doden”, zegt de verdediging. “Alle andere zware medicatie was al uit huis na eerdere incidenten. Ze heeft het flesje met het product dat de jongen fataal is geworden, genomen zonder te beseffen hoe giftig dat product wel was.”

“Ze had dus niet de bedoeling haar kind te doden”, zegt de verdediging van de vrouw. Haar advocaat vraagt dan ook de vrijspraak. Als de jury de redenering van de verdediging volgt, heeft dat gevolgen voor de strafmaat van de verdachte. “Als de jury beslist dat de moeder inderdaad schuldig is aan gifmoord, dan riskeert ze levenslang.” “Maar als de jury de verdediging volgt en beslist dat ze niet de bedoeling had haar zoon te vermoorden, wordt de maximumstraf 20 jaar.”