Medicijnkastje van de Belg puilt uit

De Belg slikt dubbel zoveel geneesmiddelen als eind jaren negentig. Gemiddeld zijn het 450 pillen per jaar of 1,2 per dag. Dat tonen cijfers van de Sociale Zekerheid, waarover Het Nieuwsblad schrijft.

In 1998 gebruikten we met zijn allen 2,540 miljard ‘dosissen’. In 2012 verdubbelde dat tot 4,954 miljard. En dan gaat het alleen nog maar over wat op doktersvoorschrift verkrijgbaar is. De niet-terugbetaalde geneesmiddelen horen niet bij de cijfers.

Dagelijkse consumptie

Volgens Solidaris, het Waalse socialistische ziekenfonds, grijpen we voor het minste kwaaltje naar een pilletje of siroop. “Onze kijk op geneesmiddelen is radicaal veranderd”, zegt Martin Wauthy van Solidaris. “We beschouwen medicijnen niet meer als remedie om weer gezond te worden, maar als dagelijkse consumptieartikelen.”

“In ons land wordt te gemakkelijk en te veel naar medicijnen gegrepen”, vertelt gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent). “Als we kijken naar de uitgaven aan medicijnen per persoon, zit de Belg dertig procent boven het gemiddelde van de OESO.” Volgens Annemans is het de taak van de overheid om het juiste gebruik van geneesmiddelen nog meer te promoten.