Gevangenen mailen er op los in Beveren

Het streng beveiligde computersysteem in de nieuwe gevangenis van Beveren, blijkt zo lek als een zeef. Via het systeem waarmee gedetineerden vanuit hun cel kunnen solliciteren, e-mailen ze naar vrienden, familie of handlangers. De directie heeft de websites nu afgesloten. “Kinderziekten”, noemen ze het zelf.

Het nieuws kwam aan het licht na een mail van een gedetineerde aan de kranten van Mediahuis. “Beste journalist, wij kunnen vanuit onze cel al maanden naar hartenlust mailen! Veel gedetineerden zetten hun criminele activiteiten langs deze weg verder. Groeten uit de gevangenis.”

Beveren is samen met Leuze de eerste gevangenis waar een dergelijk digitaal platform is geïnstalleerd. Prison Cloud heet het, een intranetsysteem waarmee de gevangenen in hun cel een beperkt aantal websites kunnen raadplegen. Om een job te zoeken, een film te bestellen of om producten te kopen uit de webwinkel van de gevangenis.

“Maar niet om te rotzooien, of met elkaar of met de buitenwereld te chatten”, klonk het nog toen het systeem werd voorgesteld bij de opening van de gevangenis. “Het systeem is beperkt en streng beveiligd.”