Lagrou in Thailand "niet strafbaar"

Het monsterproces rond Patrick Lagrou is gepland op 27 oktober, maar verwacht wordt dat de cannabisboer zijn kat zal sturen. De West-Vlaming is verhuisd naar Thailand waar hij enkele villa's heeft. Van een nieuw strafbaar feit is zeker geen sprake. "In afwachting van zijn proces gaat en staat Lagrou waar hij wil", zegt Iepers persrechter Rik Verstraete woensdagavond.

Vijf jaar geleden werd op de boerderij van Lagrou in het West-Vlaamse Zandvoorde de grootste Belgische cannabisplantage ooit ontdekt. Ongeveer 17.000 plantjes zouden Lagrou naar verluidt een slordige 25 miljoen euro hebben opgebracht. In juni 2009 werd de West-Vlaming door de onderzoeksrechter aangehouden. Ook zijn vrouw, dochter en Braziliaanse helpers belandden achter de tralies.

Nog geen drie weken later was het gezelschap opnieuw op vrije voeten omdat de speurders in het huiszoekingsbevel geen duidelijke reden hadden vermeld. Toen in 2011 opnieuw enkele tientallen planten op het erf werden aangetroffen, belandde Lagrou opnieuw in de cel.

Hij kwam vrij nadat een borgsom van 75.000 euro werd betaald. Patrick Lagrou en zijn kompanen werden gedagvaard, maar het proces werd al meermaals uitgesteld omdat de Zandvoordenaar telkens een nieuwe raadsman aanstelt.

Intussen verblijft Lagrou in Thailand. Volgens persrechter Verstraete mocht de man tijdens het onderzoek het land niet verlaten zonder toestemming van de onderzoeksrechter, maar die voorwaarde is al lang niet meer van kracht. Lagrou zou zelfs niet verplicht zijn om aanwezig te zijn op het proces.