Kernkabinet zet licht op groen voor F-16's

Het kernkabinet heeft woensdag een akkoord bereikt om 6 F-16's en het nodige ondersteunend personeel in te zetten in de strijd tegen IS in Irak. In Syrië zullen de Belgen niet actief zijn. Dat kondigde minister van Defensie Pieter De Crem woensdag aan in de verenigde Kamercommissies Buitenlandse Zaken en Defensie.

Het gaat om een operatie van één maand, waarna een evaluatie volgt, op basis waarvan er eventueel een verlenging komt. Er zullen geen grondtroepen in Irak ingezet worden.

Het kernkabinet heeft ook beslist om de noodzakelijke maatregelen te nemen om te beantwoorden aan de bijkomende terreurdreiging die door de deelname aan de interventie tegen de IS kan ontstaan, zo stelde De Crem nog.

De Kamercommissies buigen zich woensdag nog over een resolutie over de Belgische deelname aan de interventie tegen IS. Die tekst moet dan nog door de plenaire Kamer goedgekeurd worden voor de gevechtsvliegtuigen effectief kunnen vertrekken naar Jordanië, van waaruit de Belgische toestellen zullen opereren.