Fel debat over Septemberverklaring

In het Vlaams Parlement wordt woensdag de ganse dag gedebatteerd over de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Het debat begon meteen met een stevige aanval van sp.a-oppositieleider John Crombez op het besparingsbeleid van de regering Bourgeois I. Minister-president Bourgeois zelf ging fors in de tegenaanval. Hij bestempelde Crombez als "populistisch" en daagde de sp.a'er uit op de proppen te komen met eigen voorstellen. Volgens Bourgeois gaan de eerdere besparingsvoorstellen van de sp.a verder dan die van de Vlaamse regering en zouden die neerkomen op "het opdoeken van de overheid".

Het lag in de lijn van de verwachting dat de oppositiepartij hard zou inbeuken op de Septemberverklaring en de begrotingsplannen van de Vlaamse regering. Volgens Crombez treffen de besparingsmaatregelen de gezinnen recht in hun portefeuille.

Gezinnen hardst getroffen

"U zegt dat de belastingen niet omhoog gaan, maar de facturen doen dat wel. Maar het zal de mensen worst wezen aan het einde van de maand wat de reden is waarom ze minder overhouden", aldus Crombez.

Volgens de nieuwe sp.a-fractieleider zal de regering Bourgeois voor een "mijlpaal" zorgen in Vlaanderen. "Minder welvaart voor heel wat Vlamingen. Dat is de werkelijke kracht van verandering", klonk het. "Waar is het eigenlijk misgelopen in Vlaanderen, mijnheer de minister-president, meneer Vandeurzen, mevrouw Crevits? Investeringen in mensen zien jullie als lastige uitgaven."

Populist

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld reageerden bijzonder fel op de kritiek van Crombez. Fractieleiders Matthias Diependaele (N-VA), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Bart Tommelein (Open Vld) noemden de gemaakte keuzes van de regering juist en nodig. De besparingen zijn net nodig om de begroting op orde te houden en om opnieuw budgettaire ruimte te maken voor later, klonk het quasi in koor. De sp.a-fractieleider kreeg vanuit de meerderheid meer dan eens het etiket van "populist" opgekleefd.

Maar de felste tegenreactie kwam van minister-president Geert Bourgeois zelf. Ook hij noemde de tussenkomst van Crombez "populistisch". "Wij realiseren een begroting in evenwicht en investeren tegelijk in mensen. U stelt onze keuzes in vraag, maar maakt zelf niet duidelijk wat uw keuzes zouden zijn", klonk het.

Geen andere mogelijkheid

Bourgeois haalde er de sp.a-verkiezingsvoorstellen bij. "U wilde eigenlijk 1,3 miljard euro extra besparen bovenop de 1,2 miljard die al nodig was voor een begrotingsevenwicht. U wilde dat onder meer doen door een efficiënt personeelsbeleid bij de overheid. Als u denkt dat u nog 1,3 miljard kan besparen op het eigen overheidsapparaat, kan je de overheid opdoeken. Dat kan gewoon niet. De enige andere mogelijkheden zouden zijn om veel meer te belasten of geld uit te geven dat je niet hebt", dixit Bourgeois.