Chaos op Zaventem door politiestaking

Vandaag roept de politie alle korpsen op om te staken, zowel lokaal als federaal. Er heerst onvrede over het optrekken van de leeftijd voor vervroegd pensioen naar 62 jaar. De oproep wordt niet overal gevolgd, maar de liberale politievakbond spreekt over een succes. Vooral op de luchthaven van Zaventem zijn er problemen, bij de grenscontrole zouden er gigantische wachtrijen staan.

Toch ontkent de politie dat de chaos iets te maken heeft met de staking, maar wel met de gelijktijdige aankomst van verschillende vluchten. "Ze zijn niet het gevolg van stakingsacties van de politiemensen", aldus Nathalie Van Impe van Brussels Airport en Tine Hollevoet van de federale politie.

Volgens de liberale overheidsvakbond VSOA Politie is de stakingsactie een groot succes. "Gemiddeld is 55 procent van de politie-ambtenaren in staking", zegt voorzitter Vincent Gilles aan Belga. "Maar eigenlijk staan 65 tot 75 procent van de politiemensen achter onze acties. Alleen kunnen ze dat niet uiten, omdat ze in het kader van de minimale dienstverlening opgevorderd zijn."