Gewezen N-VA'er Van Noppen overleden

Voormalig kamerlid Flor Van Noppen (N-VA) is in zijn huis te Dessel overleden. "Ondanks de moedige strijd tegen de ziekte MSA is Flor vandaag rustig ingeslapen", laat zijn familie weten. Van Noppen was 58 jaar en zetelde in de Kamer van 2007 tot aan de recente verkiezingen. Hij was de broer van de veearts Karel Van Noppen, die in 1995 vermoord werd wegens zijn strijd tegen de hormonenmaffia.

"Met Flor verliest onze partij een politieke kracht, een warme mens, een sterke persoonlijkheid. Het was zijn laatste politieke wens dat onze partij de strijd tegen MSA - en weesziekten in het algemeen - zou verder zetten. Wij zullen die wens met ingetogenheid en daadkracht honoreren", stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Sinds de zomer van 2013 wist Flor van Noppen dat hij leed aan MSA, een ongeneeslijke neurologische ziekte waartegen nog geen behandeling bestaat. In de Kamer ijverde hij nog voor meer middelen voor onderzoek naar deze ziekte door het doen aannemen van een resolutie. Die werd op 3 april van dit jaar unaniem goedgekeurd. Van Noppen kreeg toen een staande ovatie van zijn collega-volksvertegenwoordigers.

Voor Bart De Wever verliest de N-VA "niet alleen een politieke kracht, maar vooral een warme en zachte man voor wie niets teveel was". De manier waarop hij de moord van zijn broer verwerkte, en de daders wist te vergeven, is volgens de N-VA-voorzitter weinigen gegeven. "Ook de openheid en het optimisme waarmee hij met zijn ziekte omging, getuigt van wilskracht en doorzettingsvermogen".