De Vlaamse begroting is in evenwicht

De Vlaamse begroting voor volgend jaar is in evenwicht. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gezegd in zijn eerste Septemberverklaring. Voor dat evenwicht waren aanzienlijke besparingen nodig. Zo verdubbelt de bijdrage van de zorgverzekering naar vijftig euro. De kinderbijslag wordt tijdelijk niet geïndexeerd.

“Vlaanderen is het zichzelf verschuldigd om een dubbele ambitie waar te maken: een begroting in evenwicht en investeren waar nodig is”, klinkt het.

“Ruimte voor nieuw beleid”

Voor het begrotingsevenwicht was een inspanning van 1,160 miljard nodig. Toch is er volgens Bourgeois ook ruimte voor nieuw beleid. Het gaat om in totaal 98 miljoen euro, met onder meer 65 miljoen euro voor welzijn en twintig miljoen euro voor onderzoek en ontwikkeling.

1.950 ambtenaren minder

Besparingen komen er op het overheidsapparaat. Tegen 2019 moeten er 1.950 Vlaamse ambtenaren minder zijn. Ook de VRT en Kind & Gezin moeten wat besparen. Bij De Lijn komt er een einde aan de gratis-politiek. Er komen besparingen in het hoger onderwijs en het secundair onderwijs.

Nieuwe contracten in de sociale huisvesting zullen tijdelijk worden gemaakt. De kinderbijslag wordt tijdelijk niet geïndexeerd, een besparing van 63 miljoen euro. Die besparing komt terug in het stelsel zodra dat hervormd is naar “een forfaitair stelsel”.

“Bewust van inspanningen”

“We zijn er ons van bewust dat we vaak scherpe keuzes moeten maken, dat we van iedereen inspanningen vragen, dat deze regering een weg kiest die niet makkelijk is. Tegelijk zijn we er van overtuigd dat de keuze om geen nieuwe schulden te maken en wel te investeren, de enige juiste keuze is. Het is een keuze voor de toekomst.”

Lees hier de volledige Septemberverklaring