'Snoeptaks' maakt ons gezonder én rijker

Een belasting van tien procent op ongezonde snacks, snoep en frisdrank kan ons land een pak geld opleveren. In twintig jaar tijd zouden kosten voor de gezondheidszorg zelfs met 2,2 miljard euro dalen. Bovendien eten we gezonder en zullen we een beetje afvallen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent waarover Het Nieuwsblad schrijft.

De helft van de volwassenen in ons land is te dik. De belangrijkste oorzaak is ongezonde voeding. Door een zogenaamde ‘snoeptaks’ zou ons dat minder doen eten en drinken, waardoor we allemaal wat gezonder worden.

Gezonder eten

“Met de taks zouden we gezonder eten en dus zouden heel wat aandoeningen minder vaak voorkomen”, vertelt onderzoeker Lieven Annemans. “Het gaat dan om hartziekten, diabetes, beroertes en sommige kankers.”

Minder diabetes

“Concreet betekent dit dat een vrouw die 1,70 meter groot is, zo’n anderhalve kilo zou afvallen. Een man met een lengte van 1,85 meter, valt ongeveer twee kilo af. Daarmee zijn niet alle volwassen van hun overgewicht af, maar het zou het risico op diabetes sterk doen verminderen.”

“Jaarlijks kost die ziekte ons land zo’n 4.100 euro per patiënt. Minder Belgen met diabetes zorgt dus voor een forse besparing bij Gezondheidszorg.”