Crombez en Almaci: 'Nu samenwerken'

Binnenkort bespreken de ecologisten en de socialisten hoe ze zullen samenwerken tegen de regering Bourgeois en de Zweedse coalitie. Dat zegt Vlaams fractieleider John Crombez van de SP.a in een gezamenlijk interview met Meyrem Almaci, kandidaat-voorzitter van Groen.

Het toeval wil dat John Crombez van Sp.a en Meyrem Almaci van Groen deze middag elkaar in de wandelgangen tegen het lijf liepen, onderweg naar onze nieuwsredactie: Crombez als studiogast, en Almaci voor een interview over haar kandidatuur als Groen-voorzitter. Allebei zijn ze misschien de toekomstige leider van hun partij.

Er werd al veel gezegd en geschreven over een samenwerking tussen beide partijen, tegen de centrumrechtse regeringen. We hebben de twee kopstukken dan maar meteen samen in beeld gebracht en de kwestie voorgelegd.

Het ziet ernaar uit dat beide partijen mekaar makkelijk zullen vinden in het parlement. "Elke vorm van samenwerking tegen onrechtvaardige maatregelen is goed, en we gaan daar ook over praten, de komende periode,” aldus Crombez. Hij begint maandag als nieuwe fractieleider van zijn partij in het Vlaams parlement. Hij kan een samenwerking organiseren. “We gaan elkaar makkelijk vinden in een gemeenschappelijke doelstelling van een sociale en duurzame maatschappij.”

Groen is al lang vragende partij om in het parlement samen te werken. "Ook op het terrein zal dat gebeuren, samen met de burgerbewegingen, tegen de harde maatregelen. We hebben alle krachten nodig. Want er staat veel op het spel,” zegt Almaci.