Jihadaanslagen in België verijdeld

Het federaal parket heeft de voorbije maanden verschillende aanslagen in ons land verijdeld. Die werden beraamd door ex-Syriëstrijders of sympathisanten van de terreurorganisatie IS. Dat vernam De Tijd in gerechtelijke kringen. Ook L'Echo brengt het nieuws.

Het gerecht en de veiligheidsdiensten hebben de informatie bewust verzwegen om de bevolking niet ongerust te maken. Maar nu bevestigen verschillende bronnen dat het gaat om aanslagen 'vergelijkbaar met de aanslag die de Franse Syriëstrijder Mehdi Nemmouche pleegde tegen het Joods Museum in Brussel'. De verdachten zijn aangehouden en zitten nog altijd in de gevangenis.

Over de concrete doelwitten van de verijdelde aanslagen wil niemand details geven, 'om veiligheidsredenen en om de lopende onderzoeken niet te dwarsbomen', aldus de krant. In één geval had het federaal parket lucht gekregen van een concreet project voor een aanslag en is meteen ingegrepen. Het is de eerste keer dat bekend raakt dat Belgische Syriëstrijders of sympathisanten van Islamitische Staat (IS) concrete plannen hebben voor aanslagen.