Geen varkensvlees meer in kerstperiode?

De Belgische varkenshouders die aangesloten zijn bij het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) gaan in de eindejaarsperiode geen varkensvlees meer leveren. Met deze actie willen ze de neerwaartse prijzenspiraal aanklagen, zo blijkt uit een persbericht. De actie start op 8 december en loopt tot nieuwjaar. In aanloop naar deze periode zou er ook al minder varkensvlees geleverd worden.

"Deze week is de varkensprijs voor de tweede week op rij fors gedaald, waardoor varkenshouders opnieuw met verlies moeten verkopen. De zoveelste aderlating voor de sector in de afgelopen vijf jaar", klinkt het bij ABS. 

De marktprijs wordt wekelijks in Duitsland vastgelegd en gekopieerd door alle exporterende landen in Europa. "Ons binnenlands verbruik hoeft geen enkele binding te hebben met de Duitse prijs", meent ABS. De organisatie pleit dan ook voor een apart afzetkanaal voor Belgische varkens afkomstig van een familiaal bedrijf en voor binnenlands gebruik. 

Het ABS wijst met een beschuldigende vinger naar het ketenoverleg, waar producenten overleg plegen met de distributiesector. "We kunnen enkel concluderen dat er daar geen snelle oplossing zal komen voor deze aanslepende en ondertussen zeer acute crisis. Daarom nemen we het heft in eigen handen".

Harde sancties

In eerste instantie roept het ABS alle varkenshouders op om het slachtgewicht de komende maanden te verlagen tot maximum 105 kilo. Het zwaartepunt van de actie volgt in de eindejaarsperiode, als men vanaf 8 december tot het einde van het jaar geen varkens meer zal leveren.

Dit zal voelbaar zijn in de distributie, maar ook in de slachthuizen en de vleesverwerkende bedrijven. "Indien er toch slachthuizen of verwerkers zijn die trachten varkens of vlees in het buitenland aan te kopen uit landen die de actie niet ondersteunen, mogen ze zich verwachten aan harde acties", waarschuwt ABS.