Boze agenten zorgen voor verkeerschaos

Een grote politiebetoging in Brussel zorgt voor immense verkeershinder. Zo’n veertienduizend agenten protesteren tegen de nieuwe pensioenregeling. Ze zijn kwaad omdat de pensioenleeftijd opgetrokken wordt. Politieagent zou geen zwaar beroep zijn, waardoor ze niet meer op hun 58ste met pensioen kunnen.

Rond het Bolivarplein aan het Brusselse Noordstation stonden rond 9.30 uur al enkele duizenden manifestanten klaar. De sfeer verschilt niet van die bij andere vakbondsacties. Er zijn de gebruikelijke vlaggen en ballonnen, er loeien sirenes en er worden bommetjes afgevuurd.

De slogan in de betoging luidt 'Flikken zullen het niet meer pikken'. Enkele agenten in uniform houden een oogje in het zeil, maar ondervoorzitter Vincent Houssin van de vakbond VSOA Politie verwacht geen problemen. "De mensen maken veel lawaai, maar daar blijft het bij", zegt hij.

Door de betoging zijn een aantal tunnels, waaronder de Montgomerytunnel, afgesloten. Dat zorgt voor verkeershinder.

 

Nog deze ochtend werden de bonden ontvangen bij minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld). De bonden geven de regering nog 24 uur om "een duidelijk signaal" te geven dat niet aan de pensioenleeftijd gemorreld zal worden. "We vragen eigenlijk enkel dat woord gehouden wordt", zegt Houssin.

Indien niet, dreigen de bonden met hardere acties. In de betoging lopen ook delegaties van andere overheidsbonden mee. "Bij ons is het probleem hetzelfde. Ook wij zijn ongerust en vragen een degelijk sociaal overleg", zegt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP, die met een veertigtal mensen meestapt.