Kost studeren straks 1.100 euro per jaar?

De hogescholen en universiteiten hebben op vraag van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een voorstel voor een hoger inschrijvingsgeld ingediend. Volgens meerdere bronnen is een bedrag van 1.100 euro genoemd, schrijft De Morgen.

De Vlaamse regering wil zo'n 89 miljoen euro besparen op de werkingsmiddelen van het hoger onderwijs. Met die middelen worden de gebouwen, het onderwijs en het basisonderzoek gefinancierd. De universiteiten en hogescholen lieten eind juli weten dat ze daardoor, tegen hun zin in, genoodzaakt zijn om het inschrijvingsgeld vanaf volgend academiejaar te verhogen. Crevits gaf de hoger onderwijsinstellingen tot eind september de tijd om met een voorstel te komen.

Maandag zaten de rectoren en de voorzitters tot 23 uur samen om tot een consensus te komen. Uiteindelijk is er een minimumbedrag aan minister Crevits overgemaakt, bevestigen meerdere bronnen aan De Morgen. Dit zou om en nabij de 1.100 euro liggen, een verhoging van 77 procent ten opzichte van de huidige 619,90 euro.